Mac Os yüklü bilgisayarlarda durum

Biraz önce okudğum bir yazıda neden sitede sadece Windows’dan bahsedildiği yazıyordu. Ülkemizdeki bilgisayar kullanıcı bilinç düzeyi ve Windows kullanım oranları bir kenara. Araştırmalarımız aynı savların MacOs yüklü Apple bilgisayarlar içinde geçerli olduğu yönünde. Fakat bunu test etmek için bir Mac masaüstü yada dizüstü cihaz alıp işletim sistemi iadesi yapılması gerekiyor. Bunu birileri dener sonucu bizimle paylaşırlarsa o bilgileride sitemizde yayınlayabiliriz.

Küçük bir hatırlatma Windows (Microsoft Windows 7 Home Basic ~150 TL) işletim sistem Mac Os (Apple Mac OS X Snow Leopard ~75 TL) işletim sisteminden fiyat olarak da daha pahalı.

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Mac Os yüklü bilgisayarlarda durum için 16 cevap

  1. Ender der ki:

    MacOS yüklü bir makina alıp, işletim sistemini iade mi etmeyi düşünüyorsunuz? Sorarım size hangi firma işletim sistemi ve bilgisayarı kendi üretiyor?
    Acaba MacOS yüklü gelen bir makineden MacOS u kaldırıp yerine ne kuracaksınız? Windows olmayacak cevabınız biliyorum. Tamam hadi Linux olsun. Linux’un hangi dağıtımı olduğu konusuna girmiyorum. Ancak MacOS’in Unix tabanlı olduğu öğrendikten sonra acaba ne yapacaksınız?
    Ayrıca unutmamak gerekirki hangi işletim sistemi ve bilgisayar bu kadar uyumlu çalışabiliyor? Soruyorum.

    • bahri der ki:

      MacOS’un unix tabanlı olduğunu elbette biliyoruz. Hatta üzerinde kullanılan bir çok yazılım da açık kaynak kodu. Fakat bizim bakış açımız İşletim sistemi seçme özgürlüğümüz de var.

      Siz halinizden memnun olabilirsiniz fakat biz kendi alanımızda daha fazla özgürlük istiyoruz.

    • Mahmut der ki:

      MacOS yüklü bir makina alıp, işletim sistemini iade mi etmeyi düşünüyorsunuz?
      Cevap: Hayır. Sadece Mac bilgisayar almak istiyorum. Tasarımı/görünüşü hoşuma gidiyor. Diğer hoşuma giden şey ise cinnamon masaüstü ortamıyla Linux Mint dağıtımı. MacOs’tan ise tiksiniyorum. Kullanmayacağım bir işletim sistemine neden para vereyim?

      Sorarım size hangi firma işletim sistemi ve bilgisayarı kendi üretiyor?
      Cevap: Bu sorunun konuyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca teknik olarak donanımları kendileri üretmiyorlar. Eğer incelerseniz CPU’sunun da GPU’sunun da… farklı şirketlerin ürettiğini görürsünüz. Yani Apple’ın bu konuda diğer bilgisayar üreticilerinden bir farkı yok.

      Ayrıca unutmamak gerekirki hangi işletim sistemi ve bilgisayar bu kadar uyumlu çalışabiliyor?
      Cevap: Benim şu an kullandığım bilgisayar ve işletim sistemi gayet uyumlu çalışıyor. Mac bilgisayarı MacOS dışında başka bir işletim sistemiyle kullanınca da uyumlu çalışacaktır. Bir önceki cevapta dediğim gibi Apple’ın kullandığı donanımları zaten bütün bilgisayar üreticileri kullanıyor. Ortada MacOs’a özel bir donanım falan yok. Bilgisayarımın farklı disk bölümlerinde hem windows hem linux hem bsd var. Windows’u sadece oyun için, Linux’u ve BSD’yi geriye kalan her şey için sorunsuz kullanmaktayım.

      Bonus: Ben de apple’ın yaptığını yapsam mı? Farklı donanımları bir araya getirip oluşturduğum bilgisayara Mahmut ismini vermeyi düşünüyorum. Daha sonra da bu Mahmut’a MahmutOS isimli bir işletim sistemi yazıp hepsini bir arada satabilirim.

  2. Digital Elma der ki:

    Uyumlu bir yapıyı neden daha az uyumlu hale getirmek istiyorsunuz anlayamadım?

    Diğer pc ler için işletim sisteminin iadesini isteyebilirsiniz, mantıklı olabilir. Ancak Mac alan bir kişinin OS X’den vazgeçeceğini sanmıyorum. Tabii Mac almasının sebebi Macbook’ların sadece göze hoş gelmesi değil ise.

    • bahri der ki:

      Konu bir mac pc alıp; üzerindeki Mac Os işletim sistemini iade edebilir miyiz? sorusu üzerine başladı. Bir Macbook alıp üzerine linux kurup onunla çalışmak isteyen bir kişiye niye illa Mac Os kullanmak zorundasınız diyelim ki? Tam tersine kullanmak istemiyorsan kullanma! Kullanmayacağın işletim sisteminin ücretinide ödeme diyoruz.

  3. Miraç der ki:

    Öncelikle blogunuzu gayet anlamlı bulduğumu ve yeni bir bilgisayar aldığımda aynen uygulayacağımı belirtmek isterim. Birde bu şekilde (windows) iade alanlar var mı ?

    Mac konusuna gelince;
    Microsoft kötü çocuk da Apple sütten çıkmış ak kaşık mı ?
    Nasıl ben windows işletim sistemini iade etmek istiyorsam Mac Os X’i de iade edebilmeliyim.
    Kendim için söylemiyorum, ben Mac Os X’i tercih ederim ama başka bir arkadaş kullanmak istemiyor olabilir. Onun yerine bir Linux dağıtımı veya Windows kullanmayı tercih edebilir. Bu en doğal hakkı. Bunu eleştirmek size düşmez, kişisel bir tercihdir.

  4. memet der ki:

    Yahu teorik olarak haklısınız haklı olmasına da kim Mac OsX kullanmayacaksa kim o bilgisayara o kadar para öder ki? Bunun Apple’ın sütten çıkmış ak kaşık olup olmamasıyla ilgisi yok; örnek davalara bakılırsa (ve tüketici hakları göz önünde bulundurulduğunda) işletim sistemi kurulmamış bir Mac Pro almaya hakkınız var. Ama…
    aması şu: almazsınız.
    Teoride mümkün olsa da pratikte aynı fiyata çok daha yüksek performans verecek bir PC alabilecekken Mac Pro alıp OsX kullanmayacak adam bulmanız bence imkansız. Ha, “nasıl olsa korsanını bulurum, ben şunlara bi uyuzluk yapayım” diyorsa, o ayrı.

    • erkan der ki:

      Güzel yorum. Doğru söze ne denir. 🙂

    • ibrahim der ki:

      Bende hemen hemen aynı cümleleri yazacaktım, benim yerime yazmışssınız teşekkürler. İnsanlar(en azından kendim) mac’leri kara gözü, kara kaşı için değil sadece mac os x’i stanbil bir şekilde kullanabilmek için alıyorlar(apple’nin mac os x’i sinir bozucu bir şekilde kendi donamına mahkum etme politikası yüzünden). Aksi halde çok büyük bir kısım mac pc ler için o kadar ücret ödemez.

      Ama bir de şu nokta var ki, yazıyı yazan arkadaş haklı olarak bunu düşünmüş olsa gerek.

      “En kötü seçim, en iyi dayatmadan iyidir…”

      Her ne olursa olsun insanlara seçim opsiyonu tanınmalı…

  5. Hakan Demirel der ki:

    Mac için çok saçma bir yöntem olacaktır. Çünkü aldığınız Mac’in üzerinde MacOS kullanmıyorsanız onun normal bilgisayardan bir farkı olmuyor malesef. İçine istediğinizi yükleyin. İçine istediğinizi yükleyecekseniz Mac almanın bir anlamı yok gidin normal pc alın işletim sistemine para vermeyin istediğinizi yükleyin.

    Mac alanların hepsi işletim sisteminide istedikleri için alıyorlar. Yani işletim sistemine verdikleri ücret pek umurlarında olmuyor.

    Evet, dediklerinizi sonuna kadar destekliyorum, para vermek istemiyorum ama Mac alacaksam hem işletim sistemi için hemde Mac olduğu için alırım, işletim sisteminide pek düşünmem.

    • Nejdet Çağdaş Yücesoy der ki:

      Öyle değil. Bazı insanlar sadece ince olduğu için alıyor mesela. Bazıları teknik desteklerinin daha iyi olduğunu düşünüyor. Elbette işletim sistemi için alanlar da vardır ama, her halükarda makinanın işletim sistemine niye sen karar veremeyesin?

  6. Koray der ki:

    Mac ile birlikte sadece işletim sistemi değil, iLife da bundle olarak geliyor. MacOs ve iLife bilgisayarı üreten firma olan Apple tarafından geliştiriliyor bildiğiniz gibi. Dolayısı ile, işletim sisteminin ve bilgisayarın yanında gelen yazılımların perakende satış fiyatından çok daha fazlası ya da azı donanım maliyeti içinde olabilir, bunu ayırmanın kolay bir yolu olduğunu da zannetmiyorum.
    Ayrıca, Mac Os işletim sistemi normalde (işletim sisteminde değişiklik yapılmadan) sadece Apple tarafından üretilen bilgisayarlara yüklenebildiği için, örneğin piyasadan alacağınız “Snow Leopard” lisansı aslında hali hazırda “Leopard” işletim sistemini kullanan bilgisayarınız için verdiğiniz “Upgrade” lisans ücreti.

  7. Mahmut Sedat Eroğul der ki:

    23 Temmuz 2011’de Mehmet:
    “Yahu teorik olarak haklısınız haklı olmasına da kim Mac OsX kullanmayacaksa kim o bilgisayara o kadar para öder ki?” demiş.
    Ben 2005’te PPC işlemcili bir MacMini aldım, bir yıl sadece MacOSX ile kullanıldı sonra dual boot ile Ubuntu 6.06 kurdum, sonra MacOSX’i tümüyle kaldırdım, şu anda üzerinde sadece Xubuntu 11.10 var 🙂 MacMini’nin sessiz olması, az elektrik çekmesi, az yer tutması nedeniyle 2009’da bu kez intel işlemcili bir MacMini daha aldım. bir ay kadar MacOSX’le kullanmaya kendimi zorladım, mutlu olmadım; dual boot ile Ubuntu kurdum; şu anda bu satırları MacMini’den Ubuntu 11.04’ten yazıyorum 🙂

  8. Nihat Üner der ki:

    Belki de sırf estetiği ve hafifliği için paraya kıyıp macbook pro almak istiyoruz ama linux mint veya ubuntu ile kullanmak istiyoruz . Olamaz mı ?

  9. wime77 der ki:

    Mac sadece işletim sistemi için alınır olsaydı Apple kalkıp üzerine Windows kurulumu için ek paketler üretmez di değil mi ?

    Apple ürettiği cihazlarda en güncel teknolojiyi kullanmayı prensib edinmiş durumda. En kaliteli gövde ( Alüminyum) en iyi batarya ( 11 saat ve daha uzun ömür) en iyi ekran ( retina display) en iyi ara birim ( thunderbold ) en iyi touchpad ( 5 dokunuş ve basınç sensörü) en iyi elektronik bileşen ve dizayn vs vs vs.

    İşletim sistemi evet uzun yıllardır Linux kullanan benim için alışmak çok kolay oldu. Hatta alışma sürecim sadece birkaç pratik bilgiyi edinmem ile tamamlandı. Şimdi hem OSX hem Linux kullanıcısıyım.

    Eğer siz Mac alıp üzerinde gelen işletim sistemini kullanmak istemiyorsanız bu bir seçimdir ve mümkün olması gerekmektedir.Kişi illa üzerinde geleni tercih etmek zorunda değildir.

  10. Namiq Muhammedi der ki:

    Arkadaşlar, hepiniz kendi bakış açınızdan haklı ola bilirsiniz. Ama Mac OS de kendi bakışından haklıdır. Mac OS kullanmayacak birisinin Apple bilgisayar alması mantıksız. Diyorsunuz ki, Linux kurarım. Ben de linux kullanıcısıyım. Hem de 10 yılı aşkın… Tabii linux ta UNİX üzerine inşa edilmiş, ama Mac OS gibi çalışmıyor ve destek de Applenin verdiği destekle ölçülemez. Gönüllü desteği başka, işin içinde olan ve hayrını gördüğü müşteriye verilecek destek tam başka. Ubuntu kullanımından doğan sorunların çözülmesine sarf etdiğim zamanı biliyormusunuz? Sizce 10 yıllık kullanıcı, hem de mesleği yazılımcı olan birinin bu kadar probleme zaman ayırması normal mı? Acimi ola bilirmiyim bu meslekle? Elbette ki, hayır. Şimdi gelelim Mac kullanma zamanıma, tam 1 yıl olmadı. Ama bir tane bile olsun sorun çıkmadı ki, uğraşmak zorunda kalım. Tüm yazılımlarımı ve veb yazılımlarımı 1 yıldır Mac üzerinde gerçekleştiriyorum ve memnunum. Mac silib linux yazacağımı zamanında ben de sizin gibi düşünmüştüm, ama yanılmışım. Arkadaşın da dediği gibi, hangi işletim sistemi cihazla bu kadar performanslı olarak çalışa bilir? Çalışacaksa biz de boşuna neden Mac alayız ki? Mac alma seçimimiz zaten başkalarına kendimizi reklam etmek için olmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.