Güncel Windows İadesi Örneği

Ben Vatan Bilgisayar’dan aldığım HP dizüstü bilgisayarım ile birlikte gelen Windows işletim sistemini iade etmek amacıyla Vatan Bilgisayar hakkında Etimesgut Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvuruda bulundum. Şikayetim sonucu hakem heyetinden benim lehime karar çıktı fakat Vatan Bilgisayar ve HP bu karara itiraz ederek Ankara Sincan 1. Tüketici Hakları Mahkemesi’ne dava açtılar. Duruşmada konuya ilişkin bilirkisi raporu istediler. Bu raporu ve dava kararını aşağıda bulabilirsiniz. Bu rapor benim haklı olduğum yönündedir. Bilirkişi raporu çok detaylı bir şekilde hazırlanmış olup birçok farklı yönden konuyu değerlendirmiştir. Rapor tüm itiraz yollarını kapayacak şekilde hazırlanmıştır. Sonucunda hakim bu rapora bakarak kararını verdi ve davayı kazandım.

Bu makaleyi hazırlama sebebim işletim sistemi iadesi için dava açmayı düşünen arkadaşlara yardımcı olmak için bir kılavuz olması ve dava açmaya teşvik etmek amacıyladır. Yardım almak için bana ersoykocak1 [at] gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu konuyla gönüllü olarak ilgilenen avukatlara yönlendirebilirim.

Dava süresince bana yardımcı olan Avukat Umut Şeker ,Avukat Nihad Karslı ve Avukat Mehmet Ardıç’ a teşekkür ederim.

Dava sonucunu ve bilirkişi raporunu bilgisayarı satın aldığınız firmaya, hakem heyetine ya da iş mahkemeye taşınırsa mahkemeye emsal olarak mutlaka sununuz.

Satın alırken işletim sistemini iade etmek istediğinizi ve en son kazanılan bu davayı mutlaka satın aldığınız firmaya söyleyiniz , aksi takdirde şikayette bulunacağınızı belirtiniz.

Bu süreçte neler yapmanız gerektiğini adım adım açıklıyorum :

  • İçinde işletim sistemi kurulu olduğuna yönelik satış sözleşmesi imzalatmak isterlerse imzalamayın.
  • Fatura, garanti belgesi ve bilgisayarın arkasında bulunan lisans etiketini ( yırtmadan çıkarmak mümkünse çıkarın yoksa üzerinde durabilir) muhafaza edin.
  • Aldığınız güne yakın tarihlerde , iade edeceğiniz işletim sisteminin raf fiyatını (indirim ve kampanya uygulanmamış net fiyat) tespit edebileceğiniz belgeler toplayın (ekran görüntüsü, broşür vs..) .
  1. Adım : Bilgisayarı aldığınız firmaya bilgisayarı alırken belirtin ; “işletim sistemini iade etmek istiyorum ve fiyatın üründen düşürülmesini istiyorum aksi taktirde dava açacağım. Buna benzer kazanılmış emsal davalar var .” uyarısında bulunun. Firma bu talebinizi büyük bir ihtimalle ciddiye almayacaktır hatta bilgisayarı size satmamayı bile tercih edebilir. (İnternet üzerinden aldıysanız buna ihtiyaç yok.)
  1. Bilgisayarı açtığınızda kurulum adımlarını gerçekleştirmeyin ve son kullanıcı sözleşmesini onaylamayın ve bilgisayara format atıp kendi kullanmak istediğiniz işletim sistemini yükleyin.
  1. Satın alındıktan sonra 1 hafta içinde ya da garanti belgesi veya fatura üzerinde yazan süre içerisinde(en iyisi maksimum 1 hafta içinde), en yakın PTT şubesine giderek, Windows işletim sistemine ait ne varsa (CD, etiket, broşür, kutu) iadeli taahhütlü olarak durumu anlatan bir mektup yazın(Mektup örneğini vereceğim) ve satıcı firmaya gönderin ,işletim sistemi ücretinin vereceğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin aksi takdirde Tüketici Hakları Hakem Heyetine şikayette bulunacağınızı belirtin.
  1. Mektubun satıcı firmaya ulaştığına dair belge postacı tarafından size ulaştıktan sonra; satıcı yine olumsuz karşılarsa, en yakın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine iadeli taahütlü postanızın fotokopisi, fatura, iade ettiğiniz işletim sisteminin orjinal lisansı ile ve kazanılan davaları emsal göstererek başvuruda bulunun ve çıkacak kararı alıp, ilgili firmaya iletin. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır. (Tüketici hakları Hakem heyetine yazacağınız dilekçe örneği aşağıda mevcuttur)
  1. Tüketici hakları hakem heyetinden sizin lehinize çıkan karara satıcı firmanın 15 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu durumdan hiç korkmayın, satıcı firma size dava açacaktır . Dava ile ilgili tebligat gönderilecektir. Bu sadece işi yokuşa sürme şeklidir. Böyle bir durum olduğunda bana ulaşın, ben sizi bu konuyla gönüllü-bedelsiz olarak ilgilenen avukatlara yönlendireceğim.

Bilirkişi Raporu ve Sincan Tüketici Mahkemesi Kararı

http://www.mecburdegilsiniz.com/2013/05/14/windows-iadesi-ornek-iii/

Güncel Windows İadesi Örneği için 56 cevap

  1. Cenk Turan der ki:

    Çabanızı yürekten kutluyorum. Dava dosyaları okununca açık olarak görülüyor ki Vatan Bilgisayar işletim sistemi iadesini yapmamak için bin dereden su getirmiş. Türkiye’de böyle bir davanın tüketici yararına sonuçlandığını görmek çok sevindirici. Ben de sizin gibi Ubuntu kullanıcısıyım ve oldukça memnunum. Yalnız bir sorum olacak:

    Uzun süredir (5 yıl) aynı dizüstü bilgisayarımı kullanıyorum ve artık eskidi. Yeni bir bilgisayar almak istedim; piyasaya göz attığımda artık bilgisayarlar Windows 8 ile gelmeye başladı ve bu bilgisayarların altında lisans etiketi yok. Ürün anahtarları ürüne gömülü olarak geliyor. Bir de UEFI var tabii, Windows’tan başka bir işletim sistemi yüklediğinizde karşınıza bir ton sorun çıkarıyor. Neyse ki Ubuntu yüklemek istediğimizde (okuduğum kadarıyla) bu engelleri aşmanın yolları var. Ancak, Ubuntu yüklemek sorun olmasa da dediğim üzere artık ne bir kurulum DVD’si, ne de lisans etiketi veriliyor! Bu durumda, içinde Windows 8 işletim sistemi bulunan bir bilgisayar aldığımda izlemem gereken yol ne olmalı?

    Bir de, “mektup örneği” ve “Tüketici hakları Hakem heyetine yazılacak dilekçe örneği” de yazıya eklenirse güzel olur 🙂

    • Ersoy der ki:

      Merhaba,
      Sorunuzu cevaplayayım :
      Lisans etiketi olsun olmasın, size içinde Windows ile satıldığına dair herhangi bir belge, olması yeterlidir. Örneğin faturada geçen Windows 8 yazısı vs.. Windows kurulu olarak satamazlar, bilgisayarı alırsınız evde kurulumunu siz yaparsınız yada kurulumunu orda yaptırırsınız . Şöyle düşünün : Siz aldığınız bilgisayarda Windows 8 kullanmak istemiyorsunuz , Ubuntu değilde elinizde varolan Windows 7 yi kullanmak istiyorsunuz, “neden Windows 8 yüklü olarak satıyorsunuz bu bilgisayarı bana ?” demek en doğal hakkınız, zaten tüm dava da buna dayanıyor. İster gömülü gelsin isterlersede ayrı CD versinler yanında, bu ürün bilgisayardan bağımsız ve başka bir firmaya ait ticari bir ürün, siz bu ürünü kullanmak istemiyorsanız, bilgisayarınızda bulunmasını istemememek en doğal hakkınız.

  2. Cenk Turan der ki:

    Yanıtınız için teşekkürler. Dediğinizde haklısınız, Windows’u kurulu olarak satamazlar; kullanım sözleşmesini bizzat kullanıcının kendisinin kabul etmesi gerekiyor yasal olarak bakarsak olaya.

    Ancak şu anki bilgisayarlarda şöyle bir durum var: kurulum aşamasında Windows sizden lisans anahtarı girmenizi istemiyor, sözleşmeyi kabul edip kurulumu tamamlıyorsunuz ve lisans anahtarı zâten tanımlı olduğu için bilgisayarı doğrudan kullanmaya başlıyorsunuz. Bununla ilgili örneğin şöyle durumlar da okudum: bilgisayar Windows 8 ile gelmiş ve ücret ödeyerek Windows 8 Pro sürümünü alan birisi bunu yüklemeyi denediğinde kurulum DVD’sini bilgisayar tanımamış/engellemiş. Sonrasında kurulumun yollarından bahsedilmiş; ama demeye çalıştığım şimdiki yeni bilgisayarlarda Windows 8 bilgisayarın bir parçası olarak geliyor/getirilmeye çalışılıyor. Bu yüzden, biz her ne kadar sözleşmeyi kabul etmedim, kullanmayacağım desek de bilgisayar satıcı şirketler bize “Ürün anahtarını kullanmayacağınızın garantisini nasıl vereceksiniz?” sorusu üzerinden saldırabilir. İşte bu yüzden aklım karıştı biraz.

  3. Selçuk der ki:

    Merhaba
    Peki aynı mantık donanımda da veya diğer 3. parti yazılımlarda da geçerli olur mu?

    Mesela Notebook yanında çanta yada mause veriliyor ve fatura da bunlar var bunların (kampanya vs olsa dahi) iadesi mümkün mü? Sanırım iç donanım faturada ayrı belirtilmediği için bunlarda bir değişiklik/iade yapmak mümkün değil?

    Yada anti-virüs, medya oynatıcı gibi free olmayan yazılımları içinde barındırıyor. Bunların fiyatının düşülmesi mümkün mü?

    • Nil der ki:

      bu zaten ticarete aykırı bir davranış. Baştan yanlış. Ben sadece laptop almak istiyorsam istemediğim bir şeyin parasını bana ödetemez. faturaya daha orada itiraz edebilirsin.

  4. Nuri Cantürk der ki:

    Merhaba makalenizin başını okudum biraz ama direk çabanızın boşa olduğunu düşündüm . Çünkü istediğiniz bilgisayarı başka bir yerden Freedos işletim sistemi ile alırsanız ek olarak işletim sistemine para vermiş olmazsınız . Şimdi onun ile mi uğraşacağım derseniz çok saçma olur çünkü o kadar mahkeme işlemleri ile uğraşmaktansa istediğiniz modeldeki bilgisayarı Freedos işletim sistemiyle araştırmak daha kolay .

    • bahri der ki:

      Bütün bu uğraşlar satıcıların ürünlerin FreeDos hallerini satışa sunmamasından kaynaklanıyor. FreeDos modelleri olsa kimse uğraşmayacak zaten.

    • Baykan Tokmakcıoğlu der ki:

      Zaten asıl sorun dağıtıcıların Türkiye’ye getirdikleri ürünlerde çok nadir böyle bir seçenek sunması. Benzeri sorunları yıllardır ben ve iş arkadaşlarım da yaşıyor. Örneğin benim şu anki notebook bilgisayarımın kendi üzerinde gelen Win7 home lisansı var ancak üzerinde hem Fedora hem OPEN lisans ile almış olduğumuz Win7 Pro yüklü. Aynı notebook’un ne FreeDos, ne de Win7 Pro ile satılanı yoktu alırken.

      FreeDos, Linux kurulu ya da işletim sistemsiz mobil cihaz satmanın ülkemizde fazlası ile istismar edildiğini ve ileride de edileceğini biliyor ve anlıyorum ancak bunun çözümünün almak istediğiniz donanım ile belirli bir işletim sisteminin belirli bir sürümünü dayatmak olduğunu kabul edemiyorum. Yurt dışında aynı modellerin daha fazla seçenek ile satıldığını da bazen internet’ten araştırırken görebiliyoruz ancak aynı seçenekler çoğunlukla ülkemizde sunulmuyor.

      Bu sitede bahsi geçen davaların sayısı artarsa belki de dağıtıcılar ve satıcılar bu seçenekleri de ülkemizde daha fazla sunma noktasına gelebilir diye umuyorum.

  5. Atakan der ki:

    Bahri Bey, burada en önemli sorun FreeDOS modellerin -kısıtlı sayıda- olmasıdır. Ben mesela şu an size yazdığım bilgisayarı ararken 1 hafta internetin altını üstüne getirdim. Bizi bu kadar uğraştırmaları hak değil tabii ki. Ahhh kapital dünya ahh.

  6. AYDIN der ki:

    Windows iadesiymiş hah,boş bir uğraş.Bir iki kişi dava kazandı diye üretici/satıcı bileşiğinin size üzerinde Windows olmayan bilgisayarlar sunacağınımı sanyorsunuz.Öyle bir şey olmayacak.Bir an olduğunu var sayıyorum.Üretici/Satıcı bileşiği mecbur kaldı üzerinde Linux olan sistemler sunmaya başladı.Hemde her marka ve modelde hatta birazda ileri gittiler.Ya sonra.Bu seferde Linux işletim sistemi üreticileri tekelcilik davalarıyla karşı karıya kalacaklar.Kalmayacaklarını garanti edebilirmisiniz.Üstelik davayı açanlarda Microsoft,Apple,Xandros gibi ücretli işletim sistemi üreticileri olacak.Nasıl güzel hayal değilmi olamayacağını garanti edebilirmisiniz edemezsiniz.

    Nasıl olmalı?.En doğrusu seçimin tüketiciye kalmasıdır.Satın alınan sisteme yüklenecek işletim sistemi ve yazılımları tüketici belirlemelidir.Üreticiler,satıcılar ve tüketiciler açısından en sağlıklısı budur.Dünyada geneline baktığımızda durum böylemi hayır.Sadece bazı ülkelerdeki tüketiciler daha şanslı hepsi okadar.Ülkemizde ise neredeyse tek seçeneğe yani seçeneksizliğe mahkumsunuz.Üstelik sizi koruyacak kanuni düzenlemelerde yeterli değil.

    Herhangi bir konuda yasal düzenlemeler yapılmamışsa,yeterli değilse ne olur?.Tabiki insanlar zarar görmeye başlar.Bu durum yasal düzenlemelrin yapılıp uygulanması ve uygulamaların denetlenmesine kadar devam eder.Yasal düzenlemelerin yapılması için gerekenleri yapmayıp bunun yerine insanları dava açmaya yönlendirmek ancak bir avukatın zihniyetinden çıkacak bir yöntemdir.Bu yöntem var olan sorunu çözmediği gibi adliyelerdeki iş yükünü arttırarak zaten yavaş çalışan adalet sistemimizi iyice tıkar.Bu yöntem ancak dava açanın sorununu çözer veya çözemez.Diyelimki davayı kazandınız.Üretici/Satıcı bileşiğinin karşı dava açamayacağını ve açarsa kazanamayacağını garanti edebilirmisiniz edemezsiniz.Ne de olsa burası Türkiye.

    Bu sorunu çözecek olan yargı sistemi değil siyaset sistemidir.Yargı ancak açtığımız davayı kanunlar çerçevesin de bir sonuca bağlar ve böylece uğradığımız zarar ziyanı tanzime çalışır.Peki ilgili kanunlar eksik ve düzenlenmemişse ne yapar?…!

    Bu konuda sorunu çözecek olan şey kamuoyu hereketi ve baskısıdır.Böyle bir kamuoyu hareketi ve baskısı oluşturmak için benim önerim.
    Bilinçli tüketiciler olarak konuya ilişkin sivil toplum kuruluşlarına başvurup onlardan öncülük etmelerini isteyelim.Bu kuruluşlar bir toplantı yapıp neler yapılacağını kararlaştırırlar ortak bir tavır takınırlar bizde aynen destekleriz.Misal bu sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir imza kampanyası başlatırız topladığımız imzalarla ilgili bakanlıklara başvururuz.İmza kampanyasına katılanlar posta ve e-posta yoluyla her ikisinide kullanarak ayrıca bu bakanlıklara konuyla ilgili dilekçeyle başvurabilirler.Facebook twitter ve ilgili sitelerde sosyal medya hareketi başlatabiliriz.Dilekçe sonuçlarını buralarda paylaşırız.Bilgi edinme kanuna dayanarak ilgili makamlara başvurup konu hakkında bilgi isteyip onları sıkıştırız.Bu benzeri yöntemlerle kamuoyu baskısı oluşturup gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını sağlayabilir yada umut edebiliriz.

    Bunun yerine basit bir yöntem daha var.Türk usulu yaparız.Kıçımızın üstünde oturup birilerinin sorunu bizim için çözmesini bekleriz.İkinci yöntem en çok kulladığımızdır itirazı olan varsa ayrıca belirtsin.

    • Mahmut der ki:

      “Bu seferde Linux işletim sistemi üreticileri tekelcilik davalarıyla karşı karıya kalacaklar”

      Bu cümle çok yanlış oldu.
      1) Linux değil GNU/Linux. Linux sadece çekirdeğin ismi.
      2) Ortada üreticiler falan yok. Topluluk ya da kuruluş demek daha doğru olabilir. Bir çok dağıtım son kullanıcı için topluluk tarafından ücretsiz sunuluyor. (Bazı server dağıtımları desteğiyle birlikte şirketlere ücretli)
      3) Bir çok nedenden ötürü tekel tanımına uymuyor. Tekel: Bir malın yapımının yalnızca bir kuruluşun elinde bulunduğu durum, inhisar, monopol

  7. ibrahim ortaç der ki:

    Özgür yazılımı savunan biri olarak çabanızı takdir ediyorum ama zahmete girmişsiniz. bence haklı da değilsiniz. satıcı firmalar içinde windows olan modelleri msoftdan çok ucuza alarak sistemlere dahil ediyorlar. hal böyleyken size ürünün piyasa fiyatından iade yapılması firmaların zarar etmesi demek.

    kaldı ki bir ürünü alırken özelliklerine göz atıp satın alıyorsunuz. tüketici hakem heyetlerinin konuya vakıf olmadıklarından bu tip kararlar verdiklerini düşünüyorum.

    tüm bunlara bakınca sanki microsoft’un avukatı gibi cümleler kurduğumu düşünmeyin kesinlikle yazılım seçme hakkından yanayım ama bunu apple için de düşünür müsünüz?

    adam donanımını bile işletim sistemine göre üretiyor. Biz UEFI’yi sorun ediyoruz. Bill Vatan haini Steve kahraman. Oysa diğerinin sistemi çok daha özgürlük düşmanı.

    Bugün windows üzerinde bir çok yazılım geliştirildi ise bunu Bill’in işletim sisteminin esnekliğine ve her ne kadar kısıtlayıcı gözükse de “gevşek” tuttuğu lisans denetimlerine vs borçluyuz.

    Linux türevleri bir çözüm ama halkımız ne kadar Pardus’a destek verdi. Pardus yüklü gelen kaç bilgisayar markası biliyorsunuz? Oysa Android telefon ve tabletleri kastı kavurdu. Olay Microsoft’un geleceğe yönelik stratejilerinde bir taktik hatası yapmasına bakar ve herşey değişir. Bizim ayrıca bir notebook aldık diye işletim sistemine savaş açmamıza gerek yok bence.

    Kaldı ki önerdiğiniz zahmetli yöntemi seçen bir çok kişi davayı kazansalar bile en fazla 3-6 ay içerisinde bilgisayarlarına “korsan” windows yüklemeye kalkacaktır.

    Saygılarımla.

    • Emre der ki:

      Mesele donanımın ayrıca satışa sunulmayışı. Eğer Windows’lu modellerin fiyatları, diğerlerinden $1 fazla olacak şekilde ayarlansa, bu davanın seyri değişirdi. Tüketicinin tercih hakkı yok, asıl sorun bu.

      Sırf Windows’a para vermemek için, hemen hemen aynı fiyat olduğu halde masaüstü sistem aldım geçen yıl. Firmalar daha ucuza alıyor olabilir ancak Windows’suz model sunmadıkları sürece, son tüketici fiyatından ödeme yapmalılar.

      Steve’in kahraman olduğu, Bill’in bilmemne olduğu da doğru değil. Apple ürünlerini uzun zamandır boykot ediyorum, etrafımdakilere de aynını salık veriyorum. Apple’ın özgür yazılım açısından çok daha tehlikeli olduğu doğru, bununla beraber yapmaya çalıştıkları şeyi beceremeyecekleri de artık aşikar. En son Android’de gördüğümüz gibi açık sistemler kapalı sistemlere galip geliyor, mevzu bu değil. Mevzu donanım ve yazılım rekabetinin haklı düzlemlerde yapılması ve tüketiciye tercih sunulması. Yarın Android de monopol hale gelirse, Tizen’i veya Android’in forklarını destekleyeceğiz.

      • quaint der ki:

        Birkaç kişinin windows istememesi üreticileri bu yönde yatırım yapmaya fazla zorlayamaz.Benim çevremde linux a sıcak bakan bir kişi bile yok.Özgürlükten bahsediyorsunuz ama linux pekde özgür değil.Bir sorununuz olduğunda çözüme ulaşmak günler haftalar sürüyor.Saatlerinizi bilgisayar başında harcıyorsunuz.Windows ta çözümler çoğu zaman çok daha kısa oluyor.Arada bir derleme işlemi yapında ondan sonra hangisinde kalmak istediğinize karar verin.Tam bir beleşci toplum oluyoruz.İnsanlar hayrına yazılım yapacak bizde kullanacağız.Bunların geliri ne olacak.Hep verecek ama nerden alıp verecek?Pazarlama taktiği sonunda onlarda kar amacı güdecekler.Linuxta şuan paralı dağıtımlar mevcut ,güvenlik önemli ise bunları almaya mecbursunuz.

        • Ozan der ki:

          Linuxta virüs yok ve çok kullanılsa bile virüs olmaz o dediğiniz paralı dağıtımlar da sadece çok güvenli olması gereken sunucular kullanıyor.

  8. Bayram der ki:

    öncelikle herkese merhaba bende 2 gün önce laptop aldım ve işletim sisteminin windows 8 oldugunu gördüm ve hemen satış elemanına sordum ben windows kullanmak istemiyorum linux kurabilirmisiniz dedim malesef hayır cevabı aldım ve az öncede bilgisayarı aldıgım şirkete mail attım. ama benim sorum şu olacak faturada bilgisayar kutusunda vs. hiçbiryerde windows kelimesi geçmiyor ama bilgisayar windows 8 işletim sistemi.. işletim sistemine ödediğim paramı almak için ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden Teşekkürler..

  9. Kerim Can Kalıpcıoğlu der ki:

    İlk olarak başarınızı tebrik ediyorum ve elektronik ürünlerinde tüketiciye kendi opsiyonu olmadan dayatılan yazılımlardan para kazanan tüm firmaları kınıyorum.

  10. Mahir GÜL der ki:

    Tebrik ediyorum. Konu hakkında ben de çok düşünmüştüm. Ancak siz harekete geçip başarmışsınız.
    Bu gayet normal ve satıcıların üstünde düşünmesi gereken bir durum. Üreticilere bu şekilde talepler artarsa mutlaka hakem heyeti yada davalarla uğraşmak yerine mutlaka satış noktalarına 1-2 adet işletim sistemsiz model göndereceklerdir.

    Bu tamamen insani bir istektir. Lütfen köstek değil destek olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.