Bilgisayar alırken yazılım seçimi artık serbest

Bilim Teknik– Linux Kullanıcıları Derneği Onursal Başkanı Doç. Dr.Mustafa Akgül’ün bildirdiğine göre satılan bilgisayarların çoğu ile birlikte satılan Microsoft Windows işletim sistemini istemeyerek, iade etmek isteyen, ancak iade talebinin reddedilmesi nedeniyle Ankara 1.Tüketici Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Avukat Nihad Karslı, 2008 yılında açmış olduğu davayı 14 Aralık 2009 tarihinde kazandı. Mahkeme kararı uyarınca kullanıcının özgür yazılım kullanmak istemesi durumunda, Microsoft Windows işletim sistemi bedeli faizi ile birlikte iade edilecek.

Özellikle sadece özgür yazılım kullanan insanların, satın aldıkları bilgisayar ile birlikte dayatmacı bir üslup ile satılan Windows işletim sistemini bir kez bile kullanmadan çöpe atıyor olması ve bilgisayarların Windows işletim sistemi olmadan satın alınmak istenildiğinde, yetkili kişilerin olumsuz bir şekilde yanıt vermesi, uzun zamandır Linux Kullanıcıları Derneği üyeleri başta olmak üzere  birçok bilgisayar kullanıcısının mağduriyetine yol açmaktaydı. Bu hukuksuzluğu gidermek için Av. Karslı tarafından açılan davada, işletim sisteminin bilgisayarın ayrılmaz bir parçası olmadığı ve tüketicinin tercih etme hakkı olduğunun savunuldu.

Bu davanın sonucu olarak özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasal işletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar dava açmak yerine, satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnek karar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekilde istemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilecekler. Bu davanın sonucu ayrıca ülkemizde uluslararası firmaların kendi ülke hukuklarına göre hazırladığı son kullanıcı sözleşmelerinin değil, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının geçerli olduğunu göstermiş oldu.

Cumhuriyet

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.