Yerleşik işletim sistemine mahkeme engeli

Mahkeme, bilgisayar alan kullanıcıların cihaza yüklü gelen işletim sistemini istememesi halinde yazılımın kaldırılıp ücretinin iadesini isteyebileceğine hükmetti.

AA
ANKARA – Türkiye’de her hangi bir mağazadan bilgisayar satın alan kullanıcılar, üzerinde yüklü işletim sistemini istemezlerse, satıcı firmadan söz konusu işletim sisteminin kaldırılıp, yazılım fiyatının düşülerek bilgisayarın kendisine verilmesini isteyebilecek.

Ankara 1. Tüketici Mahkemesi, Pardus Kullanıcıları Derneği Başkanı Avukat Nihad Karslı’nın açtığı davayı haklı görerek, satıcı firmanın söz konusu işletim sistemi ücretini ödemesine hükmetti.

Nihad Karslı, ”Özellikle sadece özgür yazılım kullanan insanların, satın aldıkları bilgisayar ile birlikte dayatmacı bir üslup ile satılan işletim sistemini, bir kez bile kullanmadan çöpe atıyor olması ve bilgisayarların söz konusu işletim sistemi olmadan satın alınmak istenildiğinde, yetkili kişilerin olumsuz bir şekilde yanıt vermesi uzun zamandır derneğimiz üyeleri başta olmak üzere birçok bilgisayar kullanıcısının mağduriyetine yol açmaktaydı” dedi.

Bu durumu ”hukuksuzluk” olarak nitelendiren Avukat Karslı, dava açtıklarını, bu davada işletim sisteminin bilgisayarın ayrılmaz bir parçası olmadığı ve tüketicinin tercih etme hakkı olduğunun savunulduğunu ve Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin de bu talebi haklı gördüğünü bildirdi.

Karslı, şunları kaydetti:
”Bu davanın sonucu olarak, özgür işletim sistemi kullanıcıları gibi yasal işletim sistemi lisanslarına sahip kullanıcılar dava açmak yerine, satıcı firmanın zorluk çıkarması durumunda, mahkemenin verdiği örnek karar ile tüketici heyetine başvurarak, masrafsız bir şekilde istemediği işletim sistemini iade ederek ederini geri alabilir.

Bu davanın sonucuyla beraber beklentimiz, özgürlüğünü kullanan bilinçli bilgisayar kullanıcılarının oluşması, ülkemizde uluslararası firmaların kendi ülke hukuklarına göre hazırladığı son kullanıcı sözleşmelerinin değil, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının geçerli olduğunun bilinmesidir.”

TÜKETİCİNİN İZLEYECEĞİ YOL
Karslı, söz konusu işletim sistemini istemeyen bir kullanıcının, satın alma işlemi sırasında satıcıdan bilgisayarı ”işletim sistemi olmadan” satmasını isteyebileceğini, ancak söz konusu firma buna yanaşmazsa hakkını yasal olarak arayabileceğini ifade etti.

Karslı, şunları kaydetti:
”Satıcıdan olumsuz yanıt alan bir tüketici, hiç tartışmadan, bilgisayarını o şekilde satın alıp evine gidebilir. Bilgisayarı açtığı zaman çıkan kurulum prosedürünü yapmayan ya da bir başka deyişle ‘son kullanıcı sözleşmesini’ imzalamayan kullanıcı, bu işletim sistemini bilgisayarından kaldırarak istediği işletim sistemini yükleyebilir ve bilgisayarını kullanabilir.

Kullanıcı daha sonra ürünü satın aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde yada fatura ve garanti belgesinde yazılı süre içerisinde en yakın PTT şubesinden bilgisayarla verilen hiç açılmamış işletim sistemi CD’sini iadeli taahhütlü olarak söz konusu firmaya göndererek işletim sistemi ücretinin, vereceği hesaba yatırılmasını isteyebilir.

Satıcı buna yanaşmazsa, en yakın Tüketici Sorunları Heyeti’ne, iadeli taahhütlü postanın fotokopisi ile 1.Ankara Tüketici Mahkemesi kararını da örnek olarak ekleyerek başvurabilirler. Tüketici Heyeti de başvuruyu değerlendirerek karar verir ve satıcı ile size kararı tebliğ eder. İlgili satıcı ödemeyi yapmaz ise icra takibi yapılarak, söz konusu ücret faizi ile tahsil edilebilir.”

Karslı, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin, istemediği işletim sisteminin ücreti olan 140 liranın yasal faizi ile birlikte satıcı firmadan tahsil edilmesine karar verildiğini sözlerine ekledi.

NTVMSNBC

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yerleşik işletim sistemine mahkeme engeli için 3 cevap

  1. mustafa gencer der ki:

    Sevgili Nihat Karslı Bey. Gerçekten çok iyi yol göstermişsiniz. Fakat benim bir istirhamım var sizden. Ben de internet üzerinden bir dizüstü bilgisayar alacağım. Büyük ihtimalle bilgisayarın sistemine yüklü bir işletim sistemi olacak. Bu şekilde satış olunca ortada işletim sistemi cd’si olmayacak. Bu şekilde internet üzerinden alınan bir dizüstü bilgisayarın işletim sistemini nasıl iade edebilirim. Zira internetten alım yapacağım için firma istanbulda olacak ve de kiminle muhatap olacağım. Firmanın bağlı bulunduğu şirkete nasıl bir talepte bulunacağım. Teşekkür ederim. Ankara’dan Mustafa Gencer.

  2. zafer der ki:

    ilgilerinden ve elde ettiği bu müspet neticeden dolayı Nihad Karslı Beyefendiye teşekkür ederiz.

  3. Aydın Tırlak der ki:

    İyi hoş yazmışsınız da Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım? Şimdi durduk yere Windows10 gibi bir çöpe para vermek istemem. Ancak işletim sistemi reddi, garantiden feragat anlamına gelmiyor mu? Üretici veya sağlayıcı şirketin, varsa ürününün ayıbını, işletim sistemi iadesi nedeniyle kullanıcının üstüne atmasına (mesela benim) olanak sağlamayacak mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.