1) Öncelikle satıcı firmaya, satın almak istediğiniz bilgisayar ile birlikte Windows işletim sistemini almak istemediğinizi bildirin ve bu konuda alınmış örnek bir mahkeme kararının olduğunu belirtin.
2) Satıcı firma yanaşmazsa, bilgisayarı olduğu gibi satın alın.
3) Bilgisayarı açtığınızda kurulum adımlarını gerçekleştirmeyin ve son kullanıcı sözleşmesini onaylamayın.
4) Satın alındıktan sonra 1 hafta içinde ya da garanti belgesi veya fatura üzerinde yazan süre içerisinde, en yakın PTT şubesine giderek, Windows işletim sistemine ait ne varsa (CD, etiket, broşür, kutu) iade taahhütlü olarak satıcı firmaya gönderin ve işletim sisteminin ücretinin vereceğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin.
5) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, en yakın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine iadeli taahütlü postanın fotokopisi ve sitemizde bulabileceğiniz 1. Ankara Tüketici Mahkemesine ait örnek karar ile başvuruda bulunun ve çıkacak kararı alıp, ilgili firmaya iletin. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır.
6) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, icra memurlarıyla işletim sisteminin ücretini faiziyle birlikte tahsil edebilirsiniz.
Öncelikle eğer bu konuda yardımcı olan firmalar varsa, alışverişlerimizde bu firmalara öncelik verebiliriz. X firmasından alışveriş yaparken de, “bakın Y firması Windows’suz ürün satıyor, gider ordan alırım.” diye uyarabiliriz.
Tabii önce bu firmaların listesine ihtiyacımız var. Bu site üzerinden hangi firmaların ve markaların windows’suz satışa destek doğrudan verdiklerini de yayınlamanız iyi olur.
İkinci olarak sitenin bir yerinde korsan yazılıma karşı oluğunuzu da belirtmelisiniz. Sonuçta çeşitli markaların linux yüklü notebook-netbooklarını alan, veya toplama pc tercih eden birçok kişinin ilk işi kopya windows yüklemek oluyor. Bu duruma da karşı çıktığınızı açıkça deklare etmelisiniz.
Haklısınız, siteye bir tane “Korsan değil, Özgür yazılım” banneri eklememiz gerekiyor. Bunu atlamışız. Liste konusunda da satıcı değil de marka/model bazlı bir liste yapabiliriz. Bu listeye ürün ekletmek isteyenler bilgi[at]mecburdegilsiniz.com adresine email atabilirler.
Merhabalar. Malum işletim sistemine lisans bedeli ödemeden, Ubuntu veya Pardus GNU/Linux işletim sistemi yüklenmiş ve ince ayarları yapılmış bir bilgisayar (masaüstü veya dizüstü fark etmez) edinmek isteyenlere her tür desteği vermeye hazırız. Mahir B. Aşut – Linux Kullanıcıları Derneği üyesi (#905), bilgisayar şirketi yöneticisi (http://www.ekopc.com)
Ben linux (örn. ubuntu) uyumlu donanıma sahip bir netbook almak istiyorum. Sitenizi gezmek biraz zor çünkü sadece model ismini vermişsiniz, neyin netbook neyin normal laptop olduğu anlaşılmıyor. Windows yüklü olmayan (sistemi kendim kuracağım, kurulumsuz gelirse daha iyi) bu tür modelleriniz hangileridir?
Merhabalar,
İthalatçı firmaların kategorizasyonu dikkate alınarak hazırlanıyor yapı. Öneriniz çerçevesinde gözden geçireceğiz durumu.
Genel bir kural olarak 12″ ten küçük cihazları netbook kategorisinde ele alabilirsiniz.
İsminin yanında “Dos, Freedos, Linux” vb. ifadeler geçen notebook’larda lisans fiyata dahil değildir. Dolayısı ile bunları tercih etmenizde yarar vardır.
Teşekkürler…
Ürünlerimizin lisanssız olarak satışları yapılmaktadır. Beğenmiş olduğunuz ürün modelini bölge bayiimize belirtmeniz durumunda tarafınıza lisanssız satış fiyatı belirtilecektir.
Saygılarımızla,
Casper Müşteri Hizmetleri
Aşağıdaki mesajı attım ve yukarıdaki cevabı aldım sizede tavsiyem 🙂
Heralde korkmuş olucaklarki..
Konu:Bilgi Talebi
Mesaj:Selam. Biz yeni bi casper alacağız. fakat windows 7 nin pakette olmasını istemiyoruz ve 199.99 $’ın fiyattan düşmesini istiyoruz. ne yapmam lazım http://www.mecburdegilsiniz.com/gerekceli-karar/
uludağsözlükte sizin başlığın ikinci entrysinde gayet mantıklı bir öneri sunulmuş. copy paste ediyorum:
“ücretsiz işletim sistemlerinin kullanımına dair kolay bir rehber hazırlanması sitenin amacına hizmet edip tüketicinin hakkını arama isteğini bir nebze de olsa arttıracaktır. yoksa uğraşamam ben deyip bu kapıdan dönen çok kişi vardır. he, böyle rehberlerin varlığı internette dönmektedir. ama reklamının da yapılması lâzım. ”
(gelecegin bi yuzyil sonrasi, 05.04.2011 04:00)
İki konuda da haklısınız. İçeriği daha verimli hale getirmemiz gerekiyor.
Bilinirlik konusunda da sıkıntılarımız var. Bu konuda facebook, twitter, friendfeed gibi ortamlarıda kullanmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sitemizin bannerlerini isteyen kişiler sitelerine ekliyorlar. Fakat görünüşe göre bunlar yeterli görünmüyor. Daha fazla kişiye ulaşabilmek için daha çok desteğe ihtiyacımız var.
Site gerçekten iyi olmuş bilgilendirme için teşekkürler öncelikle.
Ben de yakın zamanda bir notebook almayı düşünüyorum 2 marka için 3 satıcıya sordum bu şekilde, biri paketten çıkaramayız dedi (eksen bilgisayar) biri aynı modelin freedoslu olanı yakın zamanda çıkacak diye bilgilendirdi(mormani.com) diğerinde ise geri dönüş yok 2günde(pcdepo.com). Firmalardan fiyatı düşürüp almak çok zor görünüyor, hakem heyeti ile 3 aya varan süre için uğraşamak da zor freedoslu bir model almayı düşünüyorum.
Vatan’dan bir netbook aldım, windows OS’nin iadesi için Microsoftu aramam gerektiğini söylediler. Şimdi bu gerekçeli kararı ve kurulum CD’lerine VAtan’a mı göndermem gerekiyor?
ben anlamadım daha basit bir dille anlatabilir misiniz
Notebooku teslim almaya gittiğimde , satış sözleşmesi imzalamam gerektiğini söylediler ve sözleşmeye baktığımda fatura bilgilerim ve sayfanın altında Eula’yı onayladığımı ve bilgisayarı bu şekilde aldığımı kabul etmem gerektiğini belirten metin vardı..
Bende doğal olarak kullanmayacağım yazılımın Eula’sını kabul etmedim,,sonuçta parasını verdiğim makineyi da alamadım… Yalnız bir kaç gün sonra bazı görüşmeler yapıp ürünü yazılımsız temin edebilirseler o şekilde aksi durumunda para iadesi edebileceklerini söylediler. Ama ben para iadesi değil makineyi işletim sistemsiz veya Linuxlu (Ubuntu) istiyorum..
Acaba yeni laptop alan herkese Eulalı satış sözleşmesi ile mi malı teslim ediyorlar..
2 hafta önce mediamarkt’an packerdbell laptop aldığımda sadece parasını verdik ürünü ve faturasını aldık.
Vatanın imzalattırmak isteği bu sözleşme mahkeme kararlarına aykırı değilmidir? geçerliliği varmıdır?
Acaba Eulayı imzalayıp süreci devam mı ettirmeliyim,imzalamazsam ürünüde vermiyorlar!
Sizler yeni laptop aldığınızda (vatan..) eulayı zoraki imzalattırdılar mı?
Teşekkürler.
windows kullanıcısı ve hayranı değilim ama bu yapılanın doğru bir hareket olduğuna inanmıyorum.
Sonuçta tüm donanımı ve yazılımı ile birlikte komple bir paket alıyorsunuz. Bunu aldıktan sonra, ben bu parçayı istemiyorum, şunu istemiyorum demek doğru olmaz. Baştan windows’u istemiyorum diyerek satıcıyla anlaşabilirsiniz. Ama aldıktan sonra iade etmek doğru bir hareket olmaz bence.
Bu mantıkla hareket edersek, ben bilgisayarla beraber gelen klavye ve mouse’u çoğunlukla kullanmıyorum. Bunları da mı iade etmem gerekir?
Sorunumuz zaten windows olmadan o bilgisayarı alamıyor olmak. Satıcı Windows’suz seçenek sunsa zaten hiçbir sorunumuz olmayacak. Kabaca klavye ve mouse örneğiniz içinde aynı şey geçerli eğer istemiyorsanız ya da kullanmayacaksanız alamanız gerektiğini düşünüyoruz.
her yerde, istediğiniz parçalarla bilgisayar toplattırabilir ve windows’u dahil etmezsiniz.
Bazı markalar içinde windows’u klavye ve mouse’u ile bir paket yapmış piyasaya sunmuş. Bunu almak zorunda değilsiniz. Ama alıyorsanız da satıcının şartlarını kabul etmek zorundasınız. Satıcı sizi dolandırmıyor, ve tekel de değil.
Satıcıya, bana bu paketin içinden windows’u çıkarıp satacaksın diye bir zorlama da yapamazsınız. Bunun herhangi bir hukuksal dayanağı yok. Eğer bunu yaparsanız veya teşvik ederseniz satıcı bundan zarar görecektir. Muhtemelen dava açıp, kazanacaktır.
http://www.mecburdegilsiniz.com/gerekceli-karar/ adresindeki gerekçeli kararı okuduğunuzu varsayıyorum. Emsal kararda mahkeme dizüstü bilgisayarlar için işletim sistemi alma zorunluluğu olmadığını, aksi durumun tüketici aleyhine tekel oluşturacağından ve bu durumun haksız rekabeti pekiştireceğinden bahsediyor.
Ayrıca burada asıl muhtattapların satıcılar değil üreticiler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Üreticiler bu tip ürünleri portföylerine eklediklerinde satıcılar da müşterilerin istekleri doğrultusunda bu ürünü satacaklardır.
Ayrıca, Windows bir lisans sözleşmesi sunuyor. O lisans sözleşmesini okur iseniz “sözleşmeyi beğenmiyorsan, kullanmayacaksan iade et” ifadesi mevcut. Yani Microsoft adilane şekilde bu olanağı sunuyor aslında. Problem bu işin süreçlerinin net olarak tanımlanmamış ve olay bazında değişiyor olması.
kim ne derse desin okumadıgıma şimdi pişman oldum arkadaşlar neden soracak olursanız su pardusun güzelliginebakın sevmedigin bölümü kendin düzenle okusaydım yapabilirdim diyorum begenmeyenlerde gitsin 300 dolar yani 450-500 TL versinler istedigi işletim sistemini alsınlar ben pişman olduklarıma yanarım arkadaşlar ve şunu begenmedikleri pardus windowstan bile cok iyi arkadaşlar video izleyecen ek program istemiyor hesaplarını tutacagın kendi ofis programı bile var windowsta ne var sorarım begenmeyenler……..