Ben Vatan Bilgisayar’dan aldığım HP dizüstü bilgisayarım ile birlikte gelen Windows işletim sistemini iade etmek amacıyla Vatan Bilgisayar hakkında Etimesgut Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvuruda bulundum. Şikayetim sonucu hakem heyetinden benim lehime karar çıktı fakat Vatan Bilgisayar ve HP bu karara itiraz ederek Ankara Sincan 1. Tüketici Hakları Mahkemesi’ne dava açtılar. Duruşmada konuya ilişkin bilirkisi raporu istediler. Bu raporu ve dava kararını aşağıda bulabilirsiniz. Bu rapor benim haklı olduğum yönündedir. Bilirkişi raporu çok detaylı bir şekilde hazırlanmış olup birçok farklı yönden konuyu değerlendirmiştir. Rapor tüm itiraz yollarını kapayacak şekilde hazırlanmıştır. Sonucunda hakim bu rapora bakarak kararını verdi ve davayı kazandım.
Bu makaleyi hazırlama sebebim işletim sistemi iadesi için dava açmayı düşünen arkadaşlara yardımcı olmak için bir kılavuz olması ve dava açmaya teşvik etmek amacıyladır. Yardım almak için bana ersoykocak1 [at] gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu konuyla gönüllü olarak ilgilenen avukatlara yönlendirebilirim.
Dava süresince bana yardımcı olan Avukat Umut Şeker ,Avukat Nihad Karslı ve Avukat Mehmet Ardıç’ a teşekkür ederim.
Dava sonucunu ve bilirkişi raporunu bilgisayarı satın aldığınız firmaya, hakem heyetine ya da iş mahkemeye taşınırsa mahkemeye emsal olarak mutlaka sununuz.
Satın alırken işletim sistemini iade etmek istediğinizi ve en son kazanılan bu davayı mutlaka satın aldığınız firmaya söyleyiniz , aksi takdirde şikayette bulunacağınızı belirtiniz.
Bu süreçte neler yapmanız gerektiğini adım adım açıklıyorum :
- İçinde işletim sistemi kurulu olduğuna yönelik satış sözleşmesi imzalatmak isterlerse imzalamayın.
- Fatura, garanti belgesi ve bilgisayarın arkasında bulunan lisans etiketini ( yırtmadan çıkarmak mümkünse çıkarın yoksa üzerinde durabilir) muhafaza edin.
- Aldığınız güne yakın tarihlerde , iade edeceğiniz işletim sisteminin raf fiyatını (indirim ve kampanya uygulanmamış net fiyat) tespit edebileceğiniz belgeler toplayın (ekran görüntüsü, broşür vs..) .
- Adım : Bilgisayarı aldığınız firmaya bilgisayarı alırken belirtin ; “işletim sistemini iade etmek istiyorum ve fiyatın üründen düşürülmesini istiyorum aksi taktirde dava açacağım. Buna benzer kazanılmış emsal davalar var .” uyarısında bulunun. Firma bu talebinizi büyük bir ihtimalle ciddiye almayacaktır hatta bilgisayarı size satmamayı bile tercih edebilir. (İnternet üzerinden aldıysanız buna ihtiyaç yok.)
- Bilgisayarı açtığınızda kurulum adımlarını gerçekleştirmeyin ve son kullanıcı sözleşmesini onaylamayın ve bilgisayara format atıp kendi kullanmak istediğiniz işletim sistemini yükleyin.
- Satın alındıktan sonra 1 hafta içinde ya da garanti belgesi veya fatura üzerinde yazan süre içerisinde(en iyisi maksimum 1 hafta içinde), en yakın PTT şubesine giderek, Windows işletim sistemine ait ne varsa (CD, etiket, broşür, kutu) iadeli taahhütlü olarak durumu anlatan bir mektup yazın(Mektup örneğini vereceğim) ve satıcı firmaya gönderin ,işletim sistemi ücretinin vereceğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin aksi takdirde Tüketici Hakları Hakem Heyetine şikayette bulunacağınızı belirtin.
- Mektubun satıcı firmaya ulaştığına dair belge postacı tarafından size ulaştıktan sonra; satıcı yine olumsuz karşılarsa, en yakın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine iadeli taahütlü postanızın fotokopisi, fatura, iade ettiğiniz işletim sisteminin orjinal lisansı ile ve kazanılan davaları emsal göstererek başvuruda bulunun ve çıkacak kararı alıp, ilgili firmaya iletin. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır. (Tüketici hakları Hakem heyetine yazacağınız dilekçe örneği aşağıda mevcuttur)
- Tüketici hakları hakem heyetinden sizin lehinize çıkan karara satıcı firmanın 15 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu durumdan hiç korkmayın, satıcı firma size dava açacaktır . Dava ile ilgili tebligat gönderilecektir. Bu sadece işi yokuşa sürme şeklidir. Böyle bir durum olduğunda bana ulaşın, ben sizi bu konuyla gönüllü-bedelsiz olarak ilgilenen avukatlara yönlendireceğim.
Bilirkişi Raporu ve Sincan Tüketici Mahkemesi Kararı
http://www.mecburdegilsiniz.com/2013/05/14/windows-iadesi-ornek-iii/
Okullardakı bilgisayar sisteminin Microsoft windows olmasinin sebebi birçok eğitim programinin wimdowsa gore tasarlanmış olması eğer MEB bilgisayarlar Pardus yada başka bir işletim sistemi yapsaydi varolan egitim programlar ini yeniden düzenlemek zorunda kalicakti e bu da oldukça masrafli ve uzun bi iş olduğu için kolay yolu seçtiler
windows (exe) uygulamalarını linux altında wine programı ile çalıştırabilirsiniz. Windows mecburi değildir.
wine bazı uygulamaları çalıştırmıyor.
İlginç, piyasada zaten linux işletim sistemi ile veya freedos olarak alabiliyoruz. Vatan Bilgisayarda bu konuda ürün kısıtlaması olsa da, mahallemizin bilgisayarcıları bunu Vatan bilgisayardan hem daha hesaplı hem istediğiniz modele göre temin edebiliyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşamamıştım. Firmalara dava açmak yerine bize bu konuda zaten kapılarını açmış yerlere yönelirsek hem işin hakkını verenler kazanır hem biz kazanırız diye düşünüyorum.
Zaten benim gibi Linux kullanıyorsanız Windows tamamen saçmalık. Çünkü Linux gerçekten Windows’dan daha güzel. Sadece kullanımı daha zor. Lakin bir süre sonra insanlar alışıyor.
SONUNA kadar katılıyorum… 😀
Kesinlikle ben de katılıyorum ve bu mesajımı Pardus 2011 üzerinden atıyorum. Ayrıca;
Şahsen beğenerek kullanıyorum. Windowsun her ini dosyası para. Sonunda özgürlüğüme kavuştum, yeni mekanlar keşfediyorum 🙂
linux özgürlüktür ve bedava özgürlük. windowsta kullandığınız hemen her programın ücretsiz karşılığuı, hemde aynı kaliteye yakın veya daha iyi, linux te bulabilirsiniz. kullanımı zor gibi gözüksede internette her türlü çözüm mevcut
cok guzel bir site sakın kapatmayı düşünme. windows zorla dayatılıyor. bunun icin gereken adımları bu site sayesinde ögreniyoruz.
kemal kimsenin sana zorla dayattığı yok kardeş. herkes istediğini kullanır.
Hocam ben Media Markt dan daha yeni aldım.FreeDos var mı diye sordum Windows istemiyorum dedim ve mükemmel bir cevap verdiler (gömülü geliyor).Bunu almama hakkımı duyunca bayya koydu.Bir sıkıntı var ki orada kurulum yapıyoruz dediler(Başta çıkan şeyleri kabul ediyorlar yani Windows u Kabul ediyorlar).Ben kabul etmedim onlar kabul etti.Windows kullanmak istemiyorum.Hala dava açma hakkım var mıdır?
Vatan’da da aynı durum söz konusu. Bilgisayarı aldığınızda görevliler alıp Windows kurduktan sonra teslim ediyorlar.
Çok merak ettim de (Bir sitede reklamınızı gördüm merak edip geldim.)başka sitelere reklam veriyorsunuz.Ancak sitenizde reklam vb hiç bir şey yok nasıl gelir elde ediyorsunuz?
Bence windows’a vermedikleri paralarla bunu karşılıyorlar…
1 adet domain ve 1 adet hosting ücreti ne kadar ki, bu soruyu soruyorsunuz?
Diğer sitelere ücret ödediğini nereden çıkardınız?
Pardus’a geçtiğimden beri Windoz’a dönmek istemiyorum.
hackere karşı kriptolama özelliği linuxta yokken windows’ta var. siz bu konu da bir çağ atlamayı deneyin önce.
ne varmış :)) “hackere karşı kriptolama özelliği” :)) Şaka gibi. Arkadaşım sen yazdığının ne anlama geldiğini düşünüyorsun? Seni neye inandırdılar 🙂 Biz çağ atlamayalım sizin çağ öyleyse.. Şaka bir yana sizin için üzüldüm
Hacker’a karşı kriptolama 🙂 O nasıl özellik ya.
Peki bilgisayarın sahibi hacker (cracker) ise.
Şaka bir yana bunu ikinci anlamıyla düşünürsek:
Hacker: Yazılım Üstadı, yani büyük yazılımcılara verilen addır. Kısaca üstat da denir.
Cracker: Herkesin hacker olarak bildiği bilgisayar korsanlarına verilen addır. Kısaca hırsız, kırıcı.
Bu durumda hacker’a karşı koruma demek yazılım üstatları inceleyemez demek. Ne kadar boş bir özellik. Sanki yazılım üstatları windows çöpü ile ilgilenirmiş gibi.
Hackerlerin %99.9 ‘u zaten linux kullanıcısıdır 🙂
sonuç:
linux = güvenli
windows = çöp
Yani sonuç tam tersi olacaktır o kadar.
En son yorum yapılalı bir yıl olmuş.
Azılı Mageia kullanıcısıydım Linux Mint i denemek icin kurmuştum o kuruş o kuruş herkese tavsiye ederim.